Welkom op de blog "Geloof en Spiritualiteit".
Neem zeker eens een kijkje in het blogarchief!

Dit is de komende tekst:
- God en mens, ideaal en realiteit (8-9 februari 2025).

24 maart 2023

De opwekking van Lazarus (25-26 maart 2023)

“Mijn leven is te zwaar geweest om het zomaar op te geven of mijn werklust te verliezen.”, schrijft Vincent Van Gogh daadkrachtig aan zijn broer Theo (overgrootvader van de gelijknamige, vermoorde cineast) in de brief waarin hij het werk vernoemt dat we vandaag bespreken in het kader van het evangelieverhaal over de opwekking van Lazarus..


Vincent Van Gogh - De opwekking van Lazarus

 

Hobbelig parcours

Vincent Van Gogh (1853-1890) heeft inderdaad een hobbelig levensparcours gekend. Hij is geboren in het Noord-Brabantse Zundert, vlakbij de Belgische grens. Hij geniet een degelijke opleiding, tot zijn 15 jaar, en is een goede student. Wellicht is verdere opleiding te duur voor het predikantsgezin. Vincent moet op zijn zestiende aan het werk als bediende bij een kunsthandel waar zijn oom zich mee geassocieerd heeft. Niets wijst op dat moment op een eigen schilderscarrière. Vincent verblijft voor zijn werk in Brussel, Parijs en Londen. Deze veelbelovende start wordt verstoord door depressies waar Vincent geregeld mee kampt. 

25 jaar is Vincent wanneer hij na een opleiding als zendeling naar de Borinage in Henegouwen trekt om er als lekenprediker in de mijnen te werken. Depressies blijven hem tarten. Hij wordt afgekeurd na zijn proeftijd omdat hij fanatiek en moeilijk in de omgang blijkt te zijn. In die periode voelt hij zijn interesse in de schilderkunst groeien. Zijn familie is teleurgesteld: Vincent vindt maar geen standvastigheid. Hij trekt naar Brussel voor een kunstopleiding, maar houdt het algauw voor bekeken. Hij ziet zichzelf als avant-garde. Terug in Nederland wordt hij verliefd op Clasina. Twee jaar later verbreekt hij deze relatie.

Vincent is intussen volop gaan schilderen en op zijn dertigste schildert Vincent ‘De Aardappeleters’, zijn eerste meesterwerk, naar aanleiding van zijn vaders overlijden. Hij vestigt zich in Antwerpen voor opnieuw een kunstopleiding, maar geeft algauw op en verliest zich in de zeemanscafés, kroegen en bordelen. Hij voelt zich niet begrepen. Vincent is een neerslachtige eenzaat geworden. Hij vervloekt zijn leven en al wie hem afwijzen.

In 1886 verlaat Vincent België en trekt naar Parijs. Het drukke leven in de grootstad doet hem vluchten naar Arles. Hij schildert heel wat werken, maar op persoonlijk vlak gaat het van kwaad naar erger. Hij tuimelt van de ene zenuwinzinking in de andere, snijdt zichzelf een oor af, en wordt eind 1889 opgenomen in Saint-Rémy-de-Provence, waar hij zijn ‘Lazarus’ schildert. In mei 1890 verhuist hij naar Auvers, waar hij overlijdt. Ofwel heeft hij zichzelf in de borst geschoten, ofwel heeft hij het aan de stok gekregen met enkele kerels en schiet één van hen Vincent neer.

Levenspijn

Van Gogh zit in een inrichting in Saint-Rémy en heeft weinig onderwerpen om te schilderen omdat hij niet naar buiten kan. Hij lijdt zwaar onder zijn depressie. Op zijn goede momenten schildert Vincent etsen en tekeningen van beroemde schilders na, die hij opgestuurd krijgt van zijn broer Theo. Eén van de etsen is ‘De opwekking van Lazarus’ van Rembrandt. Hij kiest er voor om de ets niet precies na te schilderen, maar gebruikt elementen uit de ets voor zijn eigen schilderij, een doorleefde interpretatie van het verhaal.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn - De opwekking van Lazarus

De belangrijkste figuur uit Rembrandts compositie, Christus met opgeheven arm, laat hij weg. Het is niet zo dat Vincent van zijn geloof afgevallen zou zijn en Jezus niet meer zou willen of kunnen uitbeelden in zijn werken. Van Gogh concentreert zich echter op het lijden van de mens. Het is duidelijk dat hij  zich identificeert met Lazarus in de graftombe, die een rode baard toebedeeld krijgt. De twee vrouwen bij het graf zijn twee bekenden uit Arles die tijdens zijn opname in Arles voor hem zorgen en zijn herstel bevorderen: mevrouw Roulin met de groene jurk en mevrouw Ginoux in een donkere jurk met kleurige strepen. Van Gogh verpersoonlijkt het verhaal in zijn interpretatie heel sterk.

Sommige kleurpigmenten zijn helaas verbleekt, waardoor het contrast tussen de koele grot met de figuren op de voorgrond en de zinderende hitte op de achtergrond wat verloren zijn gegaan. Vincent ziet zichzelf als verkild en in contrast met het warme klimaat om zich heen. Hij herkent in Marta en Maria de zorgzaamheid die hij mocht ervaren tijdens zijn opname.

"De dode en zijn twee zussen.", schrijft Vincent aan zijn broer Theo wanneer hij het schilderij omschrijft. "De grot en het lijk zijn violet, geel, wit. De vrouw die de doek van het gezicht van de opgewekte Lazarus wegneemt, heeft een groene jurk en oranje haar, de ander heeft zwart haar en gestreepte kleding. Groen en roze. Erachter akkers, blauwe heuvels, een gele rijzende zon. De kleurencombinatie zou op dezelfde manier voor zichzelf moeten spreken als het clair-obscur van de ets." Verder vertelt Vincent dat hij graag een grotere versie ervan zou willen maken, maar dat het moeilijk is in afwezigheid van de "modellen" uit Arles.

Aanwezig - afwezig

In het schilderij zit Lazarus linksonder in het schilderij en komen Marta en Maria naar het graf toegerend. Rechts is een rots geschilderd, die door zijn vorm engelenvleugels zouden kunnen verbeelden. Dit benadrukt de goddelijkheid van de gebeurtenis. Jezus lijkt afwezig in het werk. Of toch niet? In de achtergrond kunnen we onmogelijk naast de grote warme zon kijken. Het is heel aannemelijk dat de zon symbool staat voor Jezus in dit werk. De figuur van Jezus zou de aandacht wegtrekken echter van de opwekking van de lijdende mens Lazarus. De zon staat voor het goddelijke licht, eeuwig en ondoofbaar, dat dit wonder mogelijk maakt. De opwekking op zich is natuurlijk ook al een onmiskenbare verwijzing naar de verrijzenis van Christus.

Er wordt doorgaans gesteld dat de dynamiek bestaat uit Lazarus, Martha en Maria, gepositioneerd in een driehoek. Wellicht is het evenzeer mogelijk om te stellen dat de driehoek groter is en zowaar  het hele werk in beslag neemt, met als bovenste top de zon: Christus. Zo is Jezus aanwezig langs symboliek, niet meer als Mens onder ons, zoals Hij na zijn verrijzenis bij zijn hemelse Vader zal zijn. Christus als onoverwonnen zon (in het Latijn: "sol invictus"), als bron van alle leven, ook het eeuwige leven na dit aardse bestaan.



 

Bronvermelding:

Wikipedia, zoektermen: Vincent Van Gogh – Lazarus

https://artway.eu/content.php?id=2310&lang=nl&action=show

http://vongoghmuseum.nl

http://kunstvensters.com/2016/07/29/waarom-vergat-van-gogh-jezus-in-de-herrijzenis-van-lazarus/