Welkom op de blog "Geloof en Spiritualiteit".
Neem zeker eens een kijkje in het blogarchief!

Dit is de komende tekst:
- God en mens, ideaal en realiteit (8-9 februari 2025).

26 mei 2023

Pinksteren: verrijzenis... en vrede (27-28 mei 2023)

In Jeruzalem heeft er een tijd lang een verdoofde stilte gehangen rond Jezus en zijn Boodschap. Angst en onmacht deden de leerlingen zwijgen, verwarring en twijfel. Maar met Pinksteren wordt het Verrijzenisverhaal vervolledigd. Het onrecht heeft niet het laatste woord. Geen taal of teken kan de Boodschap nog stil houden.

  • Voor de lezingen van Pinksterzondag, A-cyclus: klik hier.

Zo gebeurt het dat mensen die totaal verschillende talen spreken, plots verenigd zijn in Gods naam, net zoals christenen rondom de wereld in allerlei talen samen komen en in feeststemming de neerdaling van de heilige Geest vieren.

Neerdaling en verkondiging
 Twee zaken vieren we met Pinksteren: de neerdaling van de Geest en het begin van de verkondiging. Met Pinksteren begint het tijdperk van de Geest, het tijdperk van de Wereldkerk. We zijn hier op aarde met God verbonden, dank zij de kracht, de troost en de hulp van de heilige Geest. Gods Geest woont in elk van ons en vuurt ons aan om van zijn Boodschap te getuigen.

Communicatieproblemen

Taal kan de mooiste gedachten woorden geven, maar kan ook haat en verwoesting zaaien. Taal brengt mensen samen, maar zondert volkeren ook van elkaar af. De spraakverwarring wordt overwonnen met Pinksteren door de heilige Geest wanneer de apostelen in alle talen verkondigen dat de Heer is verrezen. De Geest maakt één wie verdeeld zijn. Hoeveel mooier zou de wereld zijn als we ons meer zouden toevertrouwen aan de wijsheid van de heilige Geest?

Communicatie blijft een belangrijke opdracht voor de wereld en voor de wereldkerk. Ik merk het soms op om me heen: mensen die elkaars taal niet verstaan, slagen er in om met mekaar in gesprek te gaan. En mensen die dezelfde taal spreken, begrijpen soms werkelijk niéts van wat de ander bedoelt. Het volstaat niet om mekaars taal te spreken. Er is meer nodig.

Vrede, vanaf het begin
In het Johannesevangelie legt Jezus zelf uit wat de heilige Geest in ons kan verrichten: “Vrede zij met jullie. Zoals de Vader Mij heeft gezonden, zo zend Ik jullie nu.” Pinksteren is geen feest van luidruchtige opdringerigheid, maar van vrede van Godswege. Vrede in alle talen.

God heeft zich kenbaar gemaakt langs zijn Zoon, die hier op aarde als mens heeft gewoond. “Vrede op aarde aan de mensen van goede wil,” zongen de engelen met Kerstmis. Op het Pinksterfeest gedenken we dat God zich tot op de dag van vandaag met ons verbindt langs diezelfde vrede. De vrede omzwachtelt Christus’ bestaan hier op aarde: van zijn geboorte tot voorbij zijn dood. Als wij ons in geloof aan God toevertrouwen, met onze sterkte en onze zwakte, dan schenkt Hij ons de vrede van de heilige Geest. Vrede in ons hart en om ons heen.

Laten we ons geloof niet op de zuinige spaarstand zetten, maar van harte en met vreugde beleven. Laten we begeesterd blijven spreken over Gods grote daden. De Geest zal ons inspireren, in voorspoed en in moeilijke tijden.

Kom, heilige Geest, kom onder ons!